A Szociális Munka Napja

November 12-én ünnepeljük a Szociális Munka Napját, ezt előzte meg néhány nappal a TJ ESZI által szervezett rendezvény, melynek során köszöntöttük a jubiláló illetve a pályakezdő dolgozókat, továbbá kiosztásra kerültek az intézményvezetői dicséretek.

November 12-én ünnepeljük a Szociális Munka Napját, ezt előzte meg néhány nappal a TJ ESZI által szervezett rendezvény, melynek során köszöntöttük a jubiláló, illetve a pályakezdő dolgozókat, továbbá kiosztásra kerültek az intézményvezetői dicséretek.

Minden évben lázasan készülődünk a már hagyománnyá vált szociális munka napja alkalmából megrendezésre kerülő ünnepségre, melynek már régi hagyományai vannak.

Napjainkban 321-en igyekszünk – a nehézségek ellenére – ezt a sokrétű, a szociális munka szerteágazó területén megjelenő feladatokat maximális szakmai odaadás mellett végezni.

A Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége 1997-ben jelölte meg november 12-ét a szociális munka napjaként.  Immár hetedik éve, hogy e jeles napot munkaszüneti nappal ünneplik az ágazat dolgozói.

Az egészségügy, az ápolás, a szociális munka szorosan összefonódik a hétköznapi feladatok során, az esetek nagy részében egymásra épül, egymásra utaltan működik.

A segítő foglalkozást gyakorló kollégák mind jól ismerik a láthatatlanság érzését, hiszen tevékenységünk akkor válik láthatóvá, ha valaki segítségre szorul. Mi vagyunk azok, akik akkor kerülnek előtérbe, amikor a személy, vagy család természetes támaszai hiányoznak, meggyengülnek, átmenetileg, esetleg tartósan működésképtelenné válnak. Számos esetben biztosítjuk a hátteret, a túlélést, a családot és sokszor magát az „életet”.

A szociális munka, szolgálatot jelent a szó minden értelmében a kihívásokra empatikus, gondoskodó választ csak a hivatástudattal élők tudnak adni.

Minden velünk kapcsolatba kerülő ember egy sors, egy élet, egy történet. A dolgozók munkája összefonódik a segítségre szorulók életével, így ez az ő életük, sorsuk és történetük is.

A TJ ESZI szakterületeit tekintve kollégáink jelen vannak a szociális ellátórendszer csaknem minden területén, beleértve a család – és gyermekjóléti szolgáltatást, a hajléktalan ellátás, idősellátás, fogyatékkal élő személyek, pszichiátriai betegek ellátásának területét. A segítségnyújtás felemelő érzését és a szociális munka nehézségeit ugyanúgy megtapasztalják a velünk nem szakmai munkakörökben dolgozó kollégáink, beleértve a technikai munkatársakat, mosónőket, műszaki kollégákat, gépkocsivezetőket, a gazdasági munkakörökben foglalkoztatott dolgozóinkat.

Különösen nagy jelentőségű a mai nap, mert ilyenkor van lehetőségünk kiszakadni a napi rutinból, kiemelve azokat, akik sokszor saját magukat, a saját életüket háttérbe szorítva azért munkálkodnak minden nap, hogy az elesetteken, a nehéz élethelyzetben, krízisben lévőkön segítsenek. Teszik mindezt empátiával, szakértelemmel és elhivatottan.

Ismerősi körben nem túl régen megkérdezték tőlem, hogy miért érdemes ma szociális munkásnak lenni, miért érdemes szociális területen munkát vállalni. Az alábbiak jutottak eszembe.

A szociális munka egy állandó tanulási folyamat, amelyben mindannyian folyamatosan tanulunk, és amelyen keresztül jobban megismerjük önmagunkat és a társadalom működését.

Semmihez sem hasonlítható érzés az, amikor egy segítő folyamat eléri célját és látjuk, hogy egy ember élete jobbá válik.

A szociális munka egy lelket felemelő hivatás. Arra kaptunk képesítést, hogy védelmezni, támogatni tudjuk az arra rászorulókat, azonban ez egy nagyon nehéz, mentálisan is megterhelő, lelket kimerítő munka.

Gratulálunk a jubiláló és az intézményvezetői dicséretben részesült kollégáknak.

25 éves jubilálók: Smelcné Portik Ágnes, Bacsó Zita, Darmstadterné Mankóczi Edit, Pócza Szilvia, Virovecz Gabriella

30 éves jubilálók: Somlói-Nagy Renáta, Domnanovich Éva Mónika, Szabóné Markovics Marianna, Horn Imréné Virizlai Krisztina

40 éves jubiláló: Hancsicsák Angéla

Pályakezdő dolgozó: Király Krisztina Irén

Intézményvezetői dicséretben részesültek:

Oszoliné Mogyorósi Renáta, Czifrikné Sterczer Szilvia, Menoni Szilvia, Kuti Katalin, Lábadiné Szegedi Kinga, Gubáné Németh Magdolna, Barcza László, Szekrényesy Zsoltné, Rozner – Császár Ilona, Dreiszmukné Dorogi Katalin, Varga Márta, Elisher Andrea, Hegedűs Zsoltné, Rostásné Weisz Mónika, Majoros Imre, Mészáros Istvánné.

Smelcné Portik Ágnes
intézményvezető

 

Megosztás

További bejegyzések

Szájmaszk használatának feloldása

Szeretnénk értesíteni Önöket, hogy a TJ ESZI valamennyi idős bentlakásos intézményében a korábban elrendelt kötelező szájmaszk használatot feloldjuk!

Munkatársat keresünk!

TATABÁNYAI JÁRÁSI EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében Ápoló, gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.

Munkatársat keresünk!

TATABÁNYAI JÁRÁSI EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében Csoportvezető ápoló munkakör/feladatkör betöltésére.

Látogatás korlátozásának feloldása!

Tisztelt hozzátartozók, látogatók! Szeretnénk értesíteni Önöket, hogy a Szent Teréz Idősek Otthonának III-as gondozási egységében korábban elrendelt látogatási korlátozást, mely 2024. február 3-án lépett életbe,